Van blinkend schoon naar heel smerig en weer terug!

Hier laten we zien hoe je je Traxxas RC voertuig schoon kunt maken. Het laat alles globaal zien, je kan natuurlijk zelf nog veel preciezer te werk gaan als je dat wilt. Het racen in zand en modder is een onderdeel van de het RC Off-Road rijplezier. Racen en scheuren door de modder is natuurlijk super gaaf.  Maar als je met je RC-Model door het zand en de modder gaat racen moet je je auto na afloop schoon maken. Het schoonmaken van je Traxxas RC Model kan behoorlijk onstpannend werken en je kan naderhand trots zijn op je mooie schone auto! Dan ben je weer klaar voor de volgende race door de modder! Het bewijs van een pittige off-road race

1. Voorbereiding

Als eerste zoek je een geschikte plek om je voertuig schoon te maken. (Geloof ons; de badkuip is hiervoor niet geschikt 😉 ) Nu zijn we wat schoonmaakspullen nodig om alles goed schoon te krijgen. We adviseren een serie oude borstels en een hobby mes, als je ook de kleine details weer goed schoon wilt hebben. Ook een compressor kan handig zijn, in plaats hiervan kan je ook spuitbusjes met (compressed air) lucht gebruiken. Hier komen we later op terug. Tip: gooi je oude tandenborstel nog niet weg. Dat deze niet meer geschikt is voor je tanden betekent nog niet dat deze nutteloos is. Het is een behoorlijk goede borstel voor algemeen gebruik bij het reinigen van je RC-model.

2. Schoonmaken achterzijde

Voor je met schoonmaken begint moet je eerst de accu uit je auto halen. Begin de schoonmaak met het verwijderen van de losse modder met een draadborstel. Dit gaat makkelijker als de modder opgedroogd is.
Om wat makkelijker het zand en de modder te verwijderen kan je een algemeen reinigingsmiddel gebruiken. Spuit dit op de opgedroogde modder. Gebruik de compressor (of busje lucht) om de modder die nu loslaat te verwijderen. Opmerking: draag een beschermbril en zorg ervoor dat je geen modder in de lagers, dempers of differentieel blaast. Besproei opnieuw en gebruik de draad- of tandenborsten om het laatste losse vuil en modder te verwijderen.
 

3. Schoonmaken voorzijde

Nu we het schoonmaakproces voor de achterzijde hebben laten zien maken we ook de rest schoon. Gebruik een algemeen reinigingsmiddel en besproei reikelijk het hele chassis. Zorg ervoor dat alles goed doordrengt is.
Opmerking: Bij het kiezen van een eenvoudige algemene reiniger NOOIT een reiniger kiezen met een oplosmiddel (zoals rem- of carborateur reiniger), deze kunnen de kunststof onderdelen beschadigen. Nu is het tijd voor de tuinslang. Let op: gebruik geen harde straal. Alleen een zachte stroom water is voldoende.
 

4. Drogen en smeren

Nu we toch bezig zijn kunnen we ook de banden en velgen schrobben. Spoel het chassis opnieuw en gebruik een doek om het overtollige water te verwijderen. Blaas het chassis met de compressor droog. Hierdoor blaas je ook moeilijk bereikbare delen zoals de lagers droog. Opmerking: Gebruik een klein beetje WD-40 op de koppen van de schroeven en de lagers om roest te voorkomen.

5. De kap

De kap (body) krijgt dezelfde schoonmaak procedure. Sproei algemeen reinigingsmiddel; spoel af en droog. Nu kan je trots zijn op het resultaat van een geslaagde schoonmaak actie en ben je klaar voor de volgende off-road race.